Power BI’da, Alfabetik olmayan verileri istediğiniz biçimde kolayca sıralayabilirsiniz!
Power BI default olarak, verileri alfabetik ve numerik olarak sıralar. Yani sayı değerlerini küçükten büyüğe ya da büyükten küçüğe, metinleri A’dan Z’ye ya da Z’den A’ya biçiminde sıralar. Ancak grafiklerimizi aylara göre ya da haftanın günleri gibi özel isimlere göre göstermek istediğimizde alfabetik sıralamalar bizi yanıltır. Örneğin ayları Ocak, Şubat, Mart… şeklinde görmek yıllık gidişatı doğru anlamlandırmayı sağlayacakken, alfabetik sırada olduğunda Aralık, Eylül, Ekim, Haziran … biçiminde gösterir bu da grafiğin yanlış okunmasına sebep olur. Peki Alfabetik sıralamaya uymayan bu gibi durumlarda ne yapmalıyız? O halde ayları isimlerine göre değil de sıra numaralarına göre sıralarız. Aşağıda kısaca çözümü bulacaksınız.
Önce hatalı gösterimi görelim:
Tarih Tablosunun mevcut sütunlarından Month Name sütununu, Satış tablosundan da Tutar sütununu grafiğimize sürükledik. Ayların Ocak, Şubat, Mart şeklinde sıralanmasını beklerken, alfabetik sıraya göre sıraladı. Yani; Ekim, Eylül, Haziran… sırasında gösterdi. Bu nedenle ilk bakışta yıllık ciro gidişatı için yanlış bir izlenim yarattı. Şuanda ilk bakışta, ilk 3 ay yılın en kötü ayları gibi duruyor.
Bu gibi durumlarda metinlerin özel sıralarını belirten numerik sütunlardan yardım alırız. O zaman şimdi ay isimlerinin, veritabanımızda hangi dilde yazdığı farketmeksizin doğru sıralanabilmesi için grafiğimizin ayların sıra numaralarına göre sıralanmasını sağlayalım. Bunun için Date tablomuzda ay sıra numarası bilgisinin de “Number formatında” bulunması gerekir.
Ay sütunun, ay sıra no sütununa göre sıralanması için, tablomuzda ay sütununu (Month Name) seçili hale getiriyoruz. Ardından Modeling sekmesinden “Sort By Column” butonuna ve açılan listeden de Ayların sırasını içeren “Month Number” sütunu seçeneğine tıklıyoruz.
İlk etapta grafiğiniz yine de ay sırasına göre göstermiyor olabilir. Grafiğin sıralaması yani “Sort By” Seçeneği grafiğinizin Value alanındaki değerde seçili kalmış olabilir. Eğer öyle ise, değiştirmek için grafiğin sağ üst köşesindeki 3 noktadan Sort By seçeneği ve ardından sütun adımız olan Month Name seçeneğine tıklarız.
Son olarak, aynı listeden A-Z, Z-A sırasını değiştirmek gerekebilir. İşte bu kadar!
Şimdi yine küçük bir sohbet bölümü ile örneğimizi çoğaltıp ufkumuzu genişletelim. Farzedelim ki; Satış raporu yapıyorsunuz ve sizin için kilit bölgeler var, listelerde önce o bölgelerin gösterilmesini istiyorsunuz diyelim. Adana 1, İzmir 2, Antalya 3 gibi… O halde modelinizdeki Bölge Dimension tablonuza bölge sıra numaralarını da ekleyip, bölge sütunu için yukarda anlatılan Sort By işlemini yapmalısınız.
Ya da Dimension tablonuza herhangi biçimde Power BI’dan önce dokunamıyorsanız, verileri Power BI’ya aldıktan sonra Dimension tablonuza if ya da switch komutu ile bu bölgelerin sıra numaralarını tablonuza sütun (Calculated Column) olarak eklemeli ve daha sonra “Bölge adı” sütunu için yukardaki işlemi yapmalısınız.
Örnek olması açısından bir switch kodunu aşağıya ekliyorum.
Ay = SWITCH(TRUE();
‘DimBolge’[BolgeAdi]=”Adana”; 1;
‘DimBolge’[BolgeAdi]=”İzmir”; 2;
‘DimBolge’[BolgeAdi]=”Antalya; 3
)
Sevgiler