ENTER DATA ile Power BI’ya Veri Girişi Yapmak
Power BI raporu hazırlarken, bazen hiç bir yerde yazmayan veri setlerini de Power BI’ya eklememiz gerekir. Örneğin raporlarda şube isimlerimizin uzun halini değil de kısaltılmış halini görmek istediğimizde, eğer bu bilgi database’e eklenemiyorsa, Power BI tarafında çözmek gerekecek. Bu durumda, Şube ID leri ile beraber, şubeleri kısa adlarını içeren bu veri listesini Excel’den Power BI’ya çekebileceğiniz gibi, aynı zamanda ENTER DATA ile doğrudan Power Bı’ın içine de veri olarak ekleyebilirsiniz.
Aşağıda, bir “Stor verisini” Power BI’a Enter Data ile gireceğiz. Bunun için Home Sekmesi, Enter Data ile Create Table ekranına ulaşıyoruz ve eklemek istediğimiz verileri yazıyoruz ya da Copy – Paste ile yapıştırabiliriz.
Tıpkı diğer veri kaynaklarından alınmış tablolar gibi tablolarınızın arasına eklenir.
Enter Data ile girilen verileri duruma göre düzenleme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu durumda şuanki genel kullanımda olan Home sekmesi altında ki “Edit Queries” butonu ile Power Query paneline geçilir. Ben updateleri önceden devreye aldığım için benim ekranımda bu düğmenin adı “Transform Data”.
Power Query paneline geçtikten sonra soldaki Queries alanında Enter Data ile oluşturduğumuz tablo adını seçeriz. Daha sonra sağdaki Query Settings bölümünde bu tabloya uygulanmış olan işlem adımlarını gösteren, ya da başka bir deyişle her refreshte uyguladığı adımları sırasıyla gösteren “Applied Steps” bölümünden Source ikonuna tıklarız. Böylece verilerimiz düzenlenebilir hali ile açılır. istediğimiz değişikliği yapıp OK ile kapatabiliriz. Power Query’den çıkmak için ise kendi Dosya sekmesinin altındaki Close & Apply butonuna basarız.
Avantajları
Local veri kaynaklarına bağlanarak hazırlanan raporların, bulut hizmetine yayınlandıktan sonra belirli aralıklarla otomatik olarak yenilenmesi için “Zamanlanmış refresh” ayarlarını yapmamız gereklidir. Zamanlanmış Refresh ayarlarını yapabilmemiz için de Local’deki veri kaynaklarımıza inebilmek için köprü niteliğinde olan Gateway kurmanız gerekir.
Eğer local’deki yani kendi bilgisayarınızdaki Excel’lere bağlandıysanız, bu Gateway’e sizin bilgisayarınızdaki Excel’i de tanıtmanız gerekir. Ancak bilgisayarınız 7/24 açık olmadığı için Gateway belirlenmiş saatlerde güncel veriyi alamamış olur. Bu nedenle Excel belgenizin ya sürekli açık olan bir sanal makinede olması gerekir ya da bu verilerin Enter Data gibi bir yolla Power BI Raporunuza doğrudan girilmiş olması gerekir. Özetle bu yüzden Enter Data’yı tercih edebilirsiniz.
Dezavantajları
Şuan için (27 Şubat 2020) bu yöntem maksimum 3000 satırlık veriyi destekliyor.
Sevgiler,