5- POWERAPPS’te Galeri ile Veritabanındaki Kayıtları Listeleme
Bir önceki makalede PowerApps Environments’larından ve PowerApps türlerinden bahsetmiştik. Ayrıca ilk adım olarak PowerApps’i veritabanına bağlamayı ve form arayüzünden yapılan girilen verileri PATCH komutu ile veritabanına kaydetmiştik. İncelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Bu makalede kayıt girişinden sonra uygulamanın otomatik olarak listeleme ekranına yönlenmesini sağlayacağız. Galeri’ler nasıl düzenlenir, veri kaynakları nasıl bağlanır göreceğiz.
BROWSEGALLERY ile Listeleme Ekranı Oluşturma
Uygulamanın hizmet ettiği amaca bağlı olarak, genelde kaydettiklerimizi uygulama içerisinden de görmek isteriz. Bunun için uygulamaya bir list ekranı ekleyelim. Yeni ekran eklemek için Insert Sekmesinden New Screen’e basalım. Burada içerisinde önceden öğeler eklenmiş hazır ekranlar var.
PowerApps’te öğeleri listelemek için kullanılan nesnelerden birisi de “Galeri” dir. Burada da Galeri kullanacağız. Bu nedenle İçerisinde hazır galerisi olan List ekranını seçelim. Manuel eklemekten daha hızlı olacak, başka bir artısı yok.

Şimdi galerinin hangi veritabanının satırlarını göstereceğini belirtmeliyiz. Galeriyi seçtiğinizde aşağıdaki “Select a data source” paneli gelir. Buradan veritabanındaki tablonuzu seçebilir, ya da yukardaki Formül barında “Items” özelliği seçili iken, oraya tablonuzun adını yazabilirsiniz.
Items seçili ise, formül barında Default olarak filtre ve arama kodları hazır gelir. Şimdilik o özellikleri konuşmayacağız. Dolayısı ile tamamını silip veritabanındaki tablonuzun adını yazabilirsiniz.

Veritabanındaki her bir kayıt için galeride bir satır görünür. Buradaki galerinin ilk satırında yaptığımız tüm biçimsel ve işlevsel değişiklikler galerinin diğer tüm satırlarına da yansır. Örneğin birinci satırdan bir metin kutusunun rengini değiştirirseniz galerideki o öğenin kopyası olan diğer satırlarında rengi değişir.
Şuanda Galeride Excel’deki kayıtların tüm bilgileri görünmüyor. Yalnızca Ad Soyad ve Telefon Bilgisi görünüyor. Hangi alanda hangi sütundaki verinin görüneceğini ayarlayabiliriz. Bunun için, Textbox’larda Text özelliğine, İmage’lerde Image özelliğine aşağıdaki kodu yazarız. Aşağıda “ThisItem.Tel” yazarak, bu textbox’ın içinde Excel’deki “Tel” sütunun değerini göster demiş olduk.

Şuan galeride bir tane image, iki tane textbox ve bir de aradaki çizgi için bir shape var gibi gözüküyor. Şimdi galerimiz seçili iken soldaki panele yaklaşalım, galerinin içinde hangi nesneler olduğunu buradan çok daha hızlı ve net görebilirsiniz. Galeride, o satırdaki kayda ilişkin şehir, yaş vb gibi daha fazla bilgiyi göstermek için daha fazla nesne ekleyebiliriz, bazen eklediğimiz nesneler çok küçüktür ve ekrandan tıklamak çok zor olur tasarım aşamasında. Bu durumda bu sol panel hayat kurtarıcıdır.
Her zaman olduğu gibi ilk iş olarak ekranın ve galerinin de adını değiştirelim. Galeriler için sistem BrowseGallery adını kullanıyor, ben de kısaltma olarak bg_ kullanıyorum. Galerinin amacına göre bir galeri adı verelim.

Artık “Liste”Sayfamız hazır. Peki uygulama ne zaman bu sayfayı gösterecek? Buradan Bir sonraki makaleye geçerek Sayfalar Arası Geçişleri nasıl ayarladığımızı buradan görebilirsiniz!