3- PowerApps – Datasource Ekleme
Bir önceki makalemizde uygulamanın ilk veri giriş ekranınız hazırladık.
İlerleyen makalelerde fotoğraf kaydetme, veritabanına toplu kayıt, performans için kayıt yöntemleri vb. şeylere değineceğim. Şimdilik bu aldığımız alanlar için veritabanına kaydetme işlemine geçelim. Öncelikle verileri nereye kaydedeceksek, View sekmesinden “Data Sources” alanından ya da en soldaki mini çubuktan Data source simgesi tıklanır. Böylece soldaki geniş Data sources paneli görünür. See all Connections’ a tıklayarak bağlanabileceğiniz kaynakları görebilirsiniz.
PowerApps; SQL,
Bu örnekte verileri OneDrive’da hazırladığım bir Excel tablosuna kaydedeceğim. Bu nedenle aşağıdaki listeden OneDrive for Business’ı seçtim.
Excel tablom aşağıdaki gibi.
Tablonuzu PowerApps’e Datasource olarak tanıttığınız anda default olarak kendisini de bir IPowerApps_ID sütunu ekliyor. Ancak, kayıt buraya geldiğinde kaydın ID’si oluşuyor. Kaydetmeden PowerApps uygulamasının içindeyken ID ile işlemler yapmamız gerekebiliyor. Bu nedenle esktra ID sütunu ekledim ve buraya kendimiz bir ID atacağız.
***Siz de Excel ile deneme yapacaksanız Excel’de oluşturduğunuz bölümü seçip Tabloya dönüştürmeyi unutmayın. Aksi halde PowerApps Excel’inizi görmeyecektir. (Alanın tamamı seçilir, Home Sekmesi / Format As Table listesinden herhangi biri seçilir)
***OneDrive’da ya da SharePoint listlerinden deneme yaparken sütun başlıklarınızın türkçe karakterler ve boşluklar içermesi uygulamada beklenmedik hatalara sebep oluyor. O nedenle Tr karakterlerden ve boşluklardan kaçının!
Veri tabanı olarak hem local hem de azure yani bulut sistemleri kullanabiliriz. Örneğin, Local SQL olabileceği gibi Azure SQL’de veritabanım olabilir. Local kullanımlarda arada bir Gateway senaryosu olacak ki bu başka bir makalenin konusu olabilir. Şimdilik geçelim.
Tablo tabanlı alanlar dışında, e-posta, twitter, facebook gibi kaynaklara da bağlanabiliriz.
Son olarak bir uygulamaya aynı anda birden fazla farklı Database ekleyebilirsiniz. Yani Power BI’daki gibi Composite modellerle burada da çalışabiliriz!
Şimdi artık kaydet komutumuzu yazmak için hazırız. Bir sonraki makaleye geçelim.